PRVI SIPTOMI KOJI SE JAVLJAJU KOD UVEĆANIH HEMOROIDA: Ovo su samo neki od UZROKA zbog kojih imate BOL I IRITACIJU
Da li i vi imate problema sa hemoroidima?, Foto: Isai Hernández / Panthermedia / Profimedia

važno

PRVI SIPTOMI KOJI SE JAVLJAJU KOD UVEĆANIH HEMOROIDA: Ovo su samo neki od UZROKA zbog kojih imate BOL I IRITACIJU

Hemoroidi (šuljevi) su normalne strukture u predelu anusa koje imaju ulogu zadržavanja kontinencije (sprečavanja nekontrolisanog izlivanja stolice). Imaju izgled jastučeta sastavljenog od venskih i vezivnih struktura i svojom pozicijom štite analni kanal.

Objavljeno:

Šta su hemoroidi?

Tek uvećani i otečeni hemoroidi predstavljaju patološko stanje. Uvećani hemoroidi i li šuljevi su otečeni i bolni, ali normalno prisutni krvni sudovi u i oko anusa (čmara) i donjeg dela rektuma, koji su prošireni pod pritiskom, slično proširenim venama na nogama.

Hemoroidi simptomi

Na početku i na kraju defekacije moguće je bezbolno svetlocrveno krvarenje. Krv je u stolici i nije pomešana s njom. Čest je prolaps (ispadanje) šuljeva pri defekaciji, koji može da postane uobičajen. Hemoroidi uglavnom nisu opasni i ne ugrožavaju ljudski život.

Uglavnom simptomi nestaju unutar nekoliko dana. Nekada simptomi i nisu izraženi. Simptomi unutrašnjih hemoroida su stolica prekrivena svetlom krvlju, krv na toalet papiru ili na wc šolji.

Bol tokom i nakon pražnjenja creva - jedan od simptoma
Bol tokom i nakon pražnjenja creva - jedan od simptomafoto: Profimedia

Međutim, unutrašnji hemoroidi mogu izaći iz anusa i tada mogu biti bolni. Simptomi spoljašnjih hemoroida uključuju pečenje i bol oko anusa. Čitavo područje oko analnog otvora je osetljivo, crveno, bolno i svrbi.

Najčešći simptomi hemoroida su:

  • Bol tokom i nakon pražnjenja creva
  • Krv u stolici
  • Svrab anusa
  • Iritacija kože anusa
  • Ispadanje hemoroida
  • Otok u području anusa
  • Pojava venskih čvorova u predelu anusa

Uzroci nastanka hemoroida:

Današnji preovlađujući stil života u razvijenim društvima naročito pogoduje razvoju ove bolesti. Smatra se da su neadekvatna ishrana sa premalo vlakana, kao i pretežno pasivan stil života glavni krivci za nastanak hemoroida.

Hemoroidi su posebno česti kod trudnica
Hemoroidi su posebno česti kod trudnicafoto: Profimedia

Ostali uzroci hemoroida su naprezanje prilikom defekacije, trudnoća, nasleđe, starenje, hronični zatvor, dugotrajno sedenje i ležanje, kao i analne infekcije. Na pojavu uvećanih hemoroida utiče i preterano korišćenje klizmi i laksativa što dovodi poremećaja crevne funkcije.

Dugotrajno sedenje stvara pritisak na arterije analne regije, krv se zadržava što dovodi do slabljenja zalistaka i zidova krvnih sudova.

Hemoroidi su posebno česti kod trudnica. Pritisak ploda na tu regiju, hormonske promene, kao i sam plod uzrokuju povećanje hemoroidalnih krvnih sudova. Kod većine žena koje imaju hemoroide povezane s trudnoćom, oni su privremeni problem, ali mogu opstati i godinama nakon porođaja.

(Espreso/ Stetoskop/ Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.